Δευτέρα - Παρασκευή  10:00 - 13:00 και απογεύματα 17:00 - 21:00

Άκανθα πτέρνας

 

Τι είναι η άκανθα πτέρνας;

Η άκανθα πτέρνας αποτελεί μια συχνή αιτία πόνου του οστού της πτέρνας ή φτέρνας και αναφέρεται στην οστέινη ανάπτυξη στο κάτω μέρος της. Πρόκειται για διάταση της μεγάλης λωρίδας ιστού που συνδέει το οστό της πτέρνας με τα μετατάρσια. Ενδέχεται επίσης να οφείλεται σε κάκωση της μεμβράνης που καλύπτει το οστό της πτέρνας.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα της πάθησης και ποιοι είναι οι παράγοντες που την προκαλούν;

Η άκανθα προκαλεί ερεθισμό στη γύρω περιοχή, με αποτέλεσμα τον έντονο τοπικό πόνο κατά την όρθια στάση, τη βάδιση και φυσικά στο τρέξιμο. Παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν τη συγκριμένη πάθηση είναι η μηχανική έλλειψη ισορροπίας (το λεγόμενο κούτσεμα), η παχυσαρκία, καθώς και η λανθασμένη επιλογή υποδημάτων.

 

Πως αποτυπώνεται η άκανθα σε μια εξέταση;

Στην ακτινογραφική εξέταση η άκανθα διακρίνεται ως εξόγκωμα του οστού της πτέρνας που μοιάζει με αγκάθι και μπορεί να διαθέτει μήκος έως ένα εκατοστό, υπάρχουν όμως κάποιες περιπτώσεις κατά τις οποίες η εξέταση δεν αποτυπώνει το χαρακτηριστικό αυτό εξόγκωμα.

akantha 

Η ρεφλεξολογία

 

Πως συνεισφέρει ο ρεφλεξολόγος;

Με τη μέθοδο της ρεφλεξολογίας μπορούμε να επιτύχουμε σημαντική βελτίωση της παθολογικής κατάστασης, με τα αποτελέσματα στη συντριπτική πλειοψηφία των περιστατικών να γίνονται άμεσα αντιληπτά.  Μετά την πρώτη συνεδρία ο ασθενής αισθάνεται πολύ καλύτερα, η βάδισή του είναι πλέον ανεμπόδιστη και οι πόνοι ελαχιστοποιούνται ή εξαφανίζονται. Η αρχική βελτίωση διαρκεί δυο με τρεις ημέρες (συνήθως οι αμέσως επόμενες) και μετέπειτα τα συμπτώματα παρουσιάζονται ηπιότερα σε σχέση με το παρελθόν.

 

Πόσες συνεδρίες χρειάζονται προκειμένου να ολοκληρωθεί μια αγωγή ρεφλεξολογίας;

Οι συνεδρίες επαναλαμβάνονται ανά εβδομάδα, με τον ασθενή να αισθάνεται ολοένα και καλύτερα ενώ μόλις ολοκληρωθεί και η πέμπτη εξ' αυτών, η επανάληψή τους πραγματοποιείται σε πιο αραιά χρονικά διαστήματα. Σε όλη αυτή τη χρονική περίοδο ο ασθενής αισθάνεται σταδιακά την πάθησή του να περιορίζεται ολοένα και περισσότερο. Για να ολοκληρωθεί μια αγωγή χρειάζονται δέκα συνεδρίες, χωρίς να είναι απόλυτος ο αριθμός διότι όλα εξαρτώνται από το αρχικό μέγεθος της βλάβης.

 

Χρειάζεται κάποια παράλληλη αγωγή;

Κατά την πορεία της θεραπείας δεν χορηγούνται σκευάσματα συμπληρωματικά. Εάν ο ασθενής ακολουθεί θεραπεία κλασικής ιατρικής, τότε η ρεφλεξολογία δρα παράλληλα, χωρίς να ζητηθεί κάποια αλλαγή στην αγωγή τού ιατρού.

 

Μετά την ολοκλήρωση της αγωγής, τι θα πρέπει να κάνω;

Μετά το τέλος της αγωγής ο ασθενής βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση, οι κινητικές δυσλειτουργίες καθώς και τα υπόλοιπα συμπτώματα δεν υφίστανται πλέον. Κάποιες πολύ αραιές συνεδρίες πιθανώς να χρειάζονται σε βάθος χρόνου, έχοντας χαρακτήρα συντήρησης.