Δευτέρα - Παρασκευή  10:00 - 13:00 και απογεύματα 17:00 - 21:00

Αυχενικό σύνδρομο

 

Τι είναι το αυχενικό σύνδρομο;

Με τον όρο αυχενικό σύνδρομο αναφερόμαστε σε μια σειρά δυσλειτουργιών της αυχενικής μοίρας. Πρόκειται για έναν γενικευμένο όρο που μπορεί να υποδηλώνει διάφορες παθήσεις και οι συνηθέστερες είναι η αυχενική δυσκαμψία, η κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου (δισκοκήλη) και η αυχενική σπονδυλαρθρίτιδα.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα του αυχενικού συνδρόμου;

Στα συμπτώματα περιλαμβάνονται ο τοπικός πόνος, η δυσκαμψία, η ζάλη, ο πονοκέφαλος, οι πόνοι στις ωμοπλάτες, το μούδιασμα και η αδυναμία στα χέρια. Τα συμπτώματα σε πολλές περιπτώσεις εμφανίζονται πιο ισχυρά κατά τις πρώτες πρωινές ώρες.

 

Ποιες είναι οι αιτίες πρόκλησης της πάθησης;

Οι πλέον συχνές αιτίες πρόκλησης αυχενικού συνδρόμου είναι η εργασία στο γραφείο, η καθημερινή και πολύωρη παρακολούθηση τηλεόρασης, η οδήγηση, η λάθος στάση στον ύπνο, καθώς και η συχνή έκθεση του αυχένα στον αέρα των κλιματιστικών.

neckache 

Η ρεφλεξολογία

 

Πως συνεισφέρει ο ρεφλεξολόγος;

Με τη ρεφλεξολογική μέθοδο μπορούμε να επιτύχουμε δραστική εξασθένιση της πάθησης σε όλες τις προαναφερθείσες περιπτώσεις, ακόμα και αν το αυχενικό σύνδρομο βρίσκεται σε βαριά μορφή, με τα αποτελέσματα στη συντριπτική πλειοψηφία των περιστατικών να γίνονται άμεσα αντιληπτά. Μετά την πρώτη συνεδρία ο θεραπευόμενος αισθάνεται πολύ καλύτερα στην περιοχή του αυχένα, ο τοπικός πόνος καθώς και τα συνοδά συμπτώματα, περιορίζονται δραστικά ή εξαλείφονται. H αρχική βελτίωση διαρκεί δυο με τρεις ημέρες (συνήθως οι αμέσως επόμενες) και μετέπειτα τα συμπτώματα παρουσιάζονται ηπιότερα σε σχέση με το παρελθόν.

 

Πόσες συνεδρίες χρειάζονται προκειμένου να ολοκληρωθεί μια αγωγή ρεφλεξολογίας;

Οι συνεδρίες επαναλαμβάνονται ανά εβδομάδα ενώ μόλις ολοκληρωθεί και η πέμπτη εξ' αυτών, η επανάληψή τους πραγματοποιείται σε πιο αραιά χρονικά διαστήματα. Σε όλη αυτή τη χρονική περίοδο ο ασθενής αισθάνεται σταδιακά τα συμπτώματα του αυχενικού συνδρόμου να περιορίζονται ολοένα και περισσότερο. Για να ολοκληρωθεί μια αγωγή χρειάζονται δέκα συνεδρίες, χωρίς να είναι απόλυτος ο αριθμός διότι όλα εξαρτόνται από το αρχικό μέγεθος της βλάβης.

 

Χρειάζεται κάποια παράλληλη αγωγή;

Κατά την πορεία της θεραπείας δεν χορηγούνται σκευάσματα συμπληρωματικά. Εάν ο θεραπευόμενος ακολουθεί θεραπεία κλασικής ιατρικής, τότε η ρεφλεξολογία δρα παράλληλα, χωρίς να ζητηθεί κάποια αλλαγή στην αγωγή τού ιατρού.

 

Μετά την ολοκλήρωση της αγωγής, τι θα πρέπει να κάνω;

Μετά το τέλος της ρεφλεξολογικής θεραπείας, ο ασθενής βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση, οι κινητικές δυσλειτουργίες του αυχένα καθώς και τα υπόλοιπα συμπτώματα δεν υφίστανται πλέον. Κάποιες πολύ αραιές συνεδρίες πιθανώς να χρειάζονται σε βάθος χρόνου, έχοντας χαρακτήρα συντήρησης.

 

Υπάρχει κάτι που θα πρέπει να αποφεύγω;

Αυτό που απαιτείται από πλευράς του ασθενούς είναι να μην ασκεί μαλάξεις επί της πάσχουσας περιοχής του αυχένα, αν βρίσκεται υπό φυσικοθεραπευτική αγωγή τότε δεν ξεκινά σε παράλληλο χρόνο και τη ρεφλεξολογία, περιμένει να τελειώσει ο φυσικοθεραπευτής την εργασία του και κατόπιν – αφού μεσολαβήσουν κατ’ ελάχιστο 4 ημέρες – μπορεί να προχωρήσει στην ρεφλεξολογία.  Επίσης πρέπει να αποφεύγει τα κρύα ή τα ζεστά επιθέματα πάνω στην πάσχουσα περιοχή.