Δευτέρα - Παρασκευή  10:00 - 13:00 και απογεύματα 17:00 - 21:00

Αιμορροΐδες

 

Τι είναι οι αιμορροΐδες; 

Οι διογκωμένες φλέβες του βλενογόννου του πρωκτικού δακτυλίου λόγω της αύξησης της ενδοκοιλιακής πίεσης κατά την εκκένωση, περιγράφονται ως αιμορροΐδες.

 

Ποια είναι τα είδη των αιμορροϊδών;

Χωρίζονται αναλόγως της τοποθεσίας τους σε εσωτερικές, συνήθως χαρακτηρίζονται ως ασυμπτωματικές διότι σπανίως προκαλούν απώλεια αίματος. Αντιστοίχως υπάρχουν οι εξωτερικές αιμορροΐδες στις οποίες παρατηρείται διόγκωση των φλεβών του έξω πρωκτικού στομίου. Η κατάσταση αυτή συνοδεύεται από έντονα συμπτώματα όπως αιμορραγία από το ορθό, πόνος με εξάρσεις και υφέσεις, κνησμός (φαγούρα) καθώς και πρήξιμο. 

 

Τι προκαλούν οι αιμορροΐδες κατά την αφόδευση;

Η αφόδευση προκαλεί επιδείνωση των συμπτωμάτων, ενώ αν η πάθηση λάβει μακροχρόνια διάσταση, τότε ελλοχεύει ο κίνδυνος της σιδηροπενικής αναιμίας λόγω του όγκου του απολεσθέντος αίματος.

 

Ποιοι είναι οι παράγοντες πρόκλησης της νόσου;

Συχνή είναι η εμφάνιση των αιμορροΐδων κατά την διάρκεια της κύησης και μετά τον τοκετό. Υπάρχει σε μερικά άτομα ευπάθεια της περιοχής λόγω συγγενούς αδυναμίας του τοιχώματος των φλεβών του δακτυλίου.  Άλλοι παράγοντες πρόκλησης αιμορροΐδων αποτελούν η καθιστική ζωή, η κατανάλωση «εξευγενισμένων» τροφών και η δυσκοιλιότητα.

Hemorrhoid 

Η ρεφλεξολογία

 

Πως συνεισφέρει ο ρεφλεξολόγος;

Είναι εφικτό να επιτευχθεί θεραπεία στη συγκεκριμένη πάθηση μέσω της ρεφλεξολογίας. Ο θεραπευόμενος παρατηρεί από την πρώτη συνεδρία υποχώρηση των διογκωμένων φλεβών ενώ αν υπήρχε έξαρση πόνου, αυτός εξασθενεί. Ο ασθενής μπορεί πολύ μεγαλύτερη άνεση να καθίσει δίχως να αισθάνεται ενόχληση στην περιοχή του ορθού. Τα αποτελέσματα αυτά έχουν προσωρινό χαρακτήρα, διαρκούν δυο ημέρες περίπου και μέχρι την επόμενη συνεδρία υπάρχει αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα με τα συμπτώματα να βρίσκονται σε ηπιότερα επίπεδα.

 

Πόσες συνεδρίες χρειάζονται προκειμένου να ολοκληρωθεί μια αγωγή ρεφλεξολογίας;

Οι συνεδρίες επαναλαμβάνονται ανά εβδομάδα ενώ μόλις ολοκληρωθεί και η πέμπτη εξ' αυτών, η επανάληψή τους πραγματοποιείται σε πιο αραιά χρονικά διαστήματα. Σε όλη αυτή τη χρονική περίοδο ο ασθενής αισθάνεται σταδιακά την πάθησή του να περιορίζεται ολοένα και περισσότερο. Μια ολοκληρωμένη αγωγή περιλαμβάνει δέκα συνεδρίες, χωρίς να είναι απόλυτος ο αριθμός διότι όλα εξαρτόνται από το μέγεθος της αρχικής βλάβης.

 

Χρειάζεται κάποια παράλληλη αγωγή;

Κατά την πορεία της θεραπείας δεν χορηγούνται σκευάσματα συμπληρωματικά. Εάν ο θεραπευόμενος ακολουθεί θεραπεία κλασικής ιατρικής, τότε η ρεφλεξολογία δρα παράλληλα, χωρίς να ζητηθεί κάποια αλλαγή στην αγωγή τού ιατρού.

Μετά την ολοκλήρωση της αγωγής, τι θα πρέπει να κάνω;

Μετά το τέλος της ρεφλεξολογικής θεραπείας, ο θεραπευόμενος είναι σε πολύ καλύτερη παθολογική κατάσταση, οι πρωκτικές φλέβες δεν είναι πλέον διογκωμένες, οι πόνοι και όλες οι υπόλοιπες ενοχλήσεις υποχωρούν. Τέλος κάποιες πολύ αραιές συνεδρίες πιθανώς να χρειάζονται σε βάθος χρόνου, έχοντας χαρακτήρα συντήρησης.