Δευτέρα - Παρασκευή  10:00 - 13:00 και απογεύματα 17:00 - 21:00

Σπαστική κολίτιδα (σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου)

 

Τι είναι η σπαστική κολίτιδα;

Η σπαστική κολίτιδα ή σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου αποτελεί μια πολύ συχνή πάθηση και περιγράφει τη φλεγμονή στο παχύ έντερο.

 

Ποιοι είναι οι παράγοντες που προκαλούν τη σπαστικη κολίτιδα και ποιο φύλο επηρεάζεται περισσότερο;

Ο σύγχρονος δυτικός τρόπος ζωής με τους ταχύτατους ρυθμούς που επιβάλει, το υπερβολικό στρες, η μέτρια έως κακή ποιότητα διατροφής και η έλλειψη σωματικής άσκησης αποτελούν τις κυριότερες αιτίες πρόκλησης της συγκεκριμένης πάθησης.Επιπρόσθετα οι ορμονικές μεταβολές των γυναικών κατά την διάρκεια της περιόδου φαίνεται να διαδραματίζουν τον δικό τους ρόλο στην εν λόγω πάθηση, ενώ είναι διαπιστωμένο ότι οι γυναικείο φύλο ταλαιπωρείται τρεις φορές περισσότερο από το ανδρικό.

 

Ποια είναι τα κύρια συμπτώματα της πάθησης;

Τα συμπτώματα της πάθησης είναι το πρήξιμο του εντέρου που αυξάνεται έντονα μετά από κάποιο γεύμα, οι έντονοι πόνοι στην περιοχή της κοιλιάς με προσωρινή υποχώρηση μετά την αφόδευση, ύπαρξη δυσκοιλιότητας και διάρροιας με εναλλαγές κατά διαστήματα, αίσθημα άμεσης αφόδευσης καθώς και δυσμορφία στα κόπρανα.  Επίσης πρέπει να τονιστεί ότι ο ασθενής περιορίζεται σε συγκεκριμένο διαιτολόγιο διότι πολλά είδη τροφών προκαλούν την πυροδότηση της πάθησης.

spastiki kolitida 

Η ρεφλεξολογία

 

Πως συνεισφέρει ο ρεφλεξολόγος;

Η ρεφλεξολογία αποτελεί μια ικανοποιητική θεραπευτική προσέγγιση στο πρόβλημα της σπαστικής κολίτιδας.  Ο ασθενής αντιλαμβάνεται από την πρώτη συνεδρία να χαλαρώνει η περιοχή της κοιλιακής χώρας και παράλληλα η αναπνοή του αποκτά μεγαλύτερο εύρος.  Η βελτίωση αφορά και τα συνοδά συμπτώματα (πόνοι και προβλήματα κατά την αφόδευση) και διαρκεί δυο με τρεις ημέρες μετά την πρώτη επίσκεψη. Κατά τις επόμενες ημέρες υποχωρεί μερικώς η αρχική βελτίωση, κάτι που κρίνεται ως φυσιολογικό.

 

Πόσες συνεδρίες χρειάζονται προκειμένου να ολοκληρωθεί μια αγωγή ρεφλεξολογίας;

Οι συνεδρίες επαναλαμβάνονται ανά εβδομάδα ενώ μόλις ολοκληρωθεί και η πέμπτη εξ' αυτών, η επανάληψή τους πραγματοποιείται σε πιο αραιά χρονικά διαστήματα. Σε όλη αυτή τη χρονική περίοδο ο ασθενής αισθάνεται σταδιακά την πάθησή του να περιορίζεται ολοένα και περισσότερο.  Για να ολοκληρωθεί μια αγωγή χρειάζονται δέκα συνεδρίες, χωρίς να είναι απόλυτος ο αριθμός διότι όλα εξαρτόνται από το αρχικό μέγεθος της πάθησης.

 

Χρειάζεται κάποια παράλληλη αγωγή;

Κατά την πορεία της θεραπείας δεν χορηγούνται συμπληρωματικά σκευάσματα. Εάν ο θεραπευόμενος ακολουθεί θεραπεία κλασικής ιατρικής, τότε η ρεφλεξολογία δρα παράλληλα, χωρίς να ζητηθεί κάποια αλλαγή στην αγωγή τού ιατρού.

 

Μετά την ολοκλήρωση της αγωγής, τι θα πρέπει να κάνω;

Μετά τη λήξη της ρεφλεξολογικής θεραπείας, ο ασθενής βρίσκεται σε πολύ καλή φυσική κατάσταση και το διαιτολόγιό του μπορεί να διευρυνθεί σημαντικά.  Η ανάγκη για συνεδρίες συντήρησης είναι μικρή εκτός αν πρόκειται για άτομο με υπέρμετρο stress οπότε εφαρμόζεται συντηρητική αγωγή, αναλόγως της εκάστοτε περίπτωσης.